Den här sajten handlar om vykort, ett kort för att överföra ett meddelande som kan postas utan kuvert.

De första vykorten som utfärdades av staten var den halmfärgade österrikiska ”Korrespondenz Karte” (med en två-kreuzer-stämpel) som gavs ut i oktober 1869.

Liseberg Örgryte, vykort

I USA fick John P. Charlton från Philadelphia upphovsrätten för privattryckta kort dekorerade med ett kantmönster 1861; upphovsrätten övergick senare till M.L. Lipman. Den amerikanska regeringen utfärdade vykort med tryckta frimärken i maj 1873. Fram till 1898 krävde privattryckta souvenirkort en stämpel på två cent (dubbelt så mycket som regeringskortet) om de hade ett meddelande.

Tyskland, Schweiz och Storbritannien följde Österrikes exempel när de levererade vykort via postkontoren. De brittiska buff- och violkorten, präglade med halvpennystämpeln, gavs ut i oktober 1870 och sålde 76 miljoner under det första året.

Olika anspråk på uppfinningen av vykortet har gjorts. Den mest kända är kanske Léon Besnardeau från Sillé-le-Guillaume, nära Le Mans, Frankrike, som skapade ett vykort för bretonska soldater under det fransk-tyska kriget. Dessa vykort bar en gravyr av slagfältet, med armar, runt ett utrymme för adressen.

Vykort med små graverade vyer dök upp på 1870-talet i Tyskland och Österrike, men i Storbritannien var deras publicering inte möjlig förrän 1894, då postkontoret avstod från rättigheten att ta ut porto endast på officiella försändelser, och tillät även vilka andra kort som helst förutom det officiella.

Designers hindrades länge av regeln som förbjöd korrespondens på den sida av kortet som bar adressen. Denna regel frångicks i Storbritannien 1897, i Frankrike 1903, i Tyskland 1905 och i USA 1907. Konstnärer som designade vykort i början av 1900-talet var bland annat Alphonse Mucha, Phil May och Louis Wain.

Fotomontage ​​och kombinationen av teckning och fotografi introducerades för vykort. Först färgade de för hand, och förseddes sedan med färgtryck av fotografier av Edwin Bamforth, vars ”sång och psalm” vykort blev mycket populära under första världskriget.

Att samla vykort var en omåttligt populär hobby under 1900-talets första decennium. Sällskap och tidskrifter som sysslade med vykort fanns i många länder, en trend som fortsatte in på 2000-talet.

Vykortet är fortfarande ett viktigt föremål för pappershandel.